Beskrivning

Den långa natten - Andrea Dorias undergång, av Algot Mattsson i samarbete med Stockholms dåvarande tredjestyrman Johan-Ernst Carstens-Johannsen. Boken är en minnesbok med anledning av 30-årsminnet av sjökatastrofen

Andrea Doria var namnet på en praktfull italiensk atlantångare som byggdes i Genua 1953. I fartygskretsar prisades hon för sin skönhet och smidighet. Och det var heller inte vilket fartyg som helst. För Italien var det ett prestigebygge och tanken bakom det statsfinansierade projektet var att Andrea Doria, tillsammans med systerskeppet Cristoforo Colombo, skulle symbolisera det nya, framåtblickande och moderna Italien efter förlusten i andra världskriget.

På kvällen 25 juli 1956 hade Andrea Doria varit ute i åtta dygn. Hon hade lämnat Genua, fortsatt över Medelhavet och genom Gibraltarsund och därifrån tagit en nästan rak västlig kurs, den så kallade solskensrutten, mot New York. När fartyget närmade sig fyrskeppet Nantucket, den första fasta positionsangivelsen på den amerikanska östkusten 220 nautiska mil från New York, rådde dimma - vilket dock inte fick henne att sänka farten. I motsatt riktning stävade vid tillfället Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm som var på väg hem till Göteborg med 534 passagerare ombord.

Tjugo minuter före katastrofen upptäckte fartygen varandra på radar. Ingen kontakt togs dock över radio. På Stockholm tolkade tredjestyrman Johan-Ernst Carsten-Johannsen fartygens motsatta och parallella kurser som ett okomplicerat möte; en babord mot babord-passage. Så blev det nu inte. Efter små och sedan allt mer panikartade korrigeringar av kurserna, inte minst från Andrea Dorias sida, rände Stockholm in i sidan på Andrea Doria som fick så kraftiga skador att hon sjönk.

Sammanlagt fanns 2 455 människor ombord på de båda fartygen vid kollisionen. 51 från Andrea Doria omkom tillsammans med fem i Stockholms besättning. Att inte fler offer skördades brukar av sjökunnigt folk beskrivas som ett under.

Algot Mattsson, var informationschef på Svenska Amerikalinjen vid tidpunkten för fartygskollisionen.

Den inbundna boken (kartonnage) i stort format i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med svartvita fotografier, avfotograferade dokument och skisser/ritningar/teckningar. Det finns en liten, diskret och elegant exlibris reliefpräglad på försättsbladets nedre hörn.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 302/217 mm
Ryggbredd ca 17 mm
Vikt ca 945 gram
Sidantal 213
Författare Algot Mattsson
Förlag Bokförlaget Tre Böcker
Språk svenska
Utgivningsår 1986
ISBN 91-85414-50-6

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 633376410

Visningar 45

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 23 maj 18:28

Den långa natten - Andrea Dorias undergång

Utropspris

|0 Bud

120 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 810 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?